Home

Nieuws

Sneeuw veroorzaakt instorting en breuk

De sneeuwval van afgelopen weekend heeft op diverse plekken in Zuid-Nederland geleid tot schade als ruitbreuk en inzakkende constructies. Volgens schade-expert Henk Deenen van de Hagelunie komen er behoorlijk wat meldingen binnen, maar lijkt de omvang van de schades tot nu toe beperkt. "De ervaring leert dat dat er altijd enige tijd overheen gaat voordat de schade overal duidelijk is."

Volgens Deenen van de Hagelunie was de sneeuw op veel plekken behoorlijk zwaar, "tegen ijsvorming aan", waardoor constructies relatief veel gewicht te verwerken kregen. Ondermeer bij Adrie Lauwrijssen in Sprundel droeg er dat wellicht aan bij dat de foliekappen op circa een hectare aardbeistellingen volledig in elkaar zakten. De bogen zijn van het brede type, met twee goten onder een boog, en met de bogen tegen elkaar aan. Een vergelijkbaar ernaast liggend vak met stellingen onder folieafdekking heeft op het oog niets geleden. De stellingen worden gebruikt voor een voor- en najaarsteelt.

Als omvallende dominostenen
Lauwrijssen was eigenlijk geen moment bevreesd dat de sneeuwval problemen zou geven. "Van harde wind ben je het meest bang. Deze tunnels hebben we al jaren, dus ook onder omstandigheden met flinke neerslag als in het afgelopen weekend. Dat gaf nooit problemen."
Dat de foliekappen over de hele oppervlakte plat zijn gegaan, hangt mogelijk samen met de constructie, oppert Lauwrijssen. Met het oog op maximale degelijkheid waren de boogdelen zo veel mogelijk aan elkaar gekoppeld "Wellicht dat de overkapping het ergens heeft begeven, waarna de rest ook naar beneden werd getrokken, als omvallende dominostenen."
De eerst zorg is het opruimen van de folie en al het ijzer. "Daar gaan heel veel uren inzitten, alles moet los gemaakt worden." Vervolgens is het de vraag wat eventueel nog bruikbaar is, en hoeveel tijd het kost om de stellingen weer teeltklaar te maken. Daar komt nog iets bij, geeft Lauwrijssen aan: "we hebben altijd gedacht dat deze overkapping sterk genoeg was voor de weersomstandigheden die we hier hebben. Dat blijkt nu dus niet het geval, dat zit wel in je achterhoofd."

Of registreer je om te kunnen reageren.