Home

Nieuws laatste update:22 dec 2014

Rabo-topman pleit voor versnellen Deltaplan

Het Deltaplan dat Nederland beter bestand moet maken tegen klimaatveranderingen, zou versneld moet worden uitgevoerd.

Daarvoor pleit Rabobank-topman Wiebe Draijer zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. De investering kan volgens hem een impuls zijn voor de economische groei.

Nederland gaat de komende dertig jaar ongeveer €20 miljard investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater. Dat staat in het eerder dit jaar gepresenteerde Deltaplan.

"Waarom zouden we die investering niet naar voren halen, als we toch weten dat we die moeten doen?", stelt Draijer in de krant. "Het is financieel aantrekkelijk, biedt een economische impuls, en het maakt Nederland structureel sterker. Het is tijd om dit soort keuzes nu echt te maken."

Draijer, die begin dit jaar nog voorzitter van adviesorgaan de Sociaal-Economische Raad (SER) was, is niet de eerste met een pleidooi voor een dergelijke stimulering van de economie. De Europese Centrale Bank (ECB) zei afgelopen zomer al dat overheden meer moeten doen om investeringen te stimuleren om zo de economie aan te jagen en de werkloosheid te laten dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.