Doorgaan naar artikel

Olieprijs in vrije val

De olieprijs is opnieuw sterk gedaald. Dinsdag sloot handelsplatform Behr af op $66,61 per vat (159 liter) ruwe olie. Dat is bijna een halvering van de prijs sinds juni.

Woensdag zakte de koers weer verder. De prijzen van diesel, gas en stroom zakken in het kielzog van de olie mee. Boeren anticiperen door energiecontracten voor een langere periode dan normaal af te sluiten.

Sinds juni is de olieprijs in een vrije val terecht gekomen. De prijs voor een vat Brentolie was dit jaar medio juni op zijn hoogst, $114,70 per vat. Sindsdien is de olieprijs enkel gedaald richting de $65. De prijs van Brent is de graadmeter voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

De reden voor de prijsdaling is een stijgend aanbod en een dalende vraag. Het aanbod van olie stijgt omdat de Verenigde Staten dankzij nieuwe schalietechnieken de eigen olieproductie hebben verdubbeld en de OPEC-landen niet minder olie op de markt brengen.

De vraag naar olie neemt af omdat de Europese economie nauwelijks groeit en de economische groei van Aziatische landen ook minder groot is dan verwacht. De vraag naar olie zou op het laagste punt zijn in de afgelopen twaalf jaar.

De lage olieprijs komt de VS en Saudi Arabië wel goed uit om aartsrivalen Rusland en Iran een hak te zetten. Beide landen willen niet de olieproductie terug schroeven, wat andere olieproducerende landen op aandringen.

In het kielzog van de olieprijs zakken ook de prijzen voor diesel, gas en stroom. De handelsprijs voor diesel is gedaald naar €453, 85 per 1.000 liter diesel. In juni was dit €592,27 per 1.000 liter. Dat meldt PJK International. De dieselprijs zakt minder snel dan de olieprijs omdat de dure euro ten opzichte van de dollar de dieselkoers dempt. Toch is de olieprijs in jaren niet zo laag geweest.

Inkoopcollectief Farmer4all noteerde deze week een prijs van 95,01 eurocent per 100 liter bij een afname van 2.500 liter in de regio Noord. Directeur Richard Kimman verwacht dat de dieselprijs nog verder zal dalen naar 90 eurocent per 100 liter. Meer vraag naar diesel merkt hij echter nog niet. “Boeren gaan pas diesel bestellen als de tank leeg is. Maar de lage dieselprijs is positief, ook voor loonwerkers en transporteurs. Een lage dieselprijs scheelt al snel een paar duizend euro aan kosten per jaar.”

Boeren anticiperen op de lage energieprijzen door contracten voor een langere perioden af te sluiten. Dat constateert Harm van de Zanden, energiespecialist bij DLV. “Boeren zetten voor twee of drie jaar hun gas- of stroomprijs vast, een langere periode dan gebruikelijk is.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin