Home

Nieuws

Iets meer residu-overschrijdingen AGF in supermarkt

De NVWA vond iets meer residu-overschrijdingen in Nederlandse supermarkten.

Het aantal overschrijdingen steeg van 1,3 naar 1,9 procent. Ook in groothandels zijn meer overschrijdingen gevonden (iets minder dan drie procent). Het zijn geen gevaarlijke overschrijdingen, maar supermarkten kunnen sanctiebeleid hebben tegen overschrijdingen van residunormen.

Voor een deel was het gestegen percentage overschrijdingen toe te schrijven aan Nederlands product. Nederlandse groente en fruit voldeed in de jongste onderzoeken van de NVWA in 1,2 procent van de gevallen niet aan de normen voor resten van bestrijdingsmiddelen. Nederland had in het onderzoek een jaar geleden een overschrijdingspercentage van 0,7 procent.

Toch is het Nederlands product nog het schoonst, blijkt de data uit het residu-onderzoek van de NVWA. Wel is de afstand met herkomstlanden als China kleiner. Hier daalde het aantal overtredingen van 27 procent naar 14 procent.

Bij aardbeien zijn met name meer vondsten van residu-overschrijdingen gedaan. In het laatste onderzoek kwam de NVWA uit op zeven procent overschrijdingen, waar in eerder onderzoek geen overschrijdingen werden gevonden. Ook paprika en tomaat kwam van de nullijn, maar hier zijn enkele vondsten genoeg om het percentage te laten stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.