Home

Nieuws

Duitse supermarktfusie gaat te snel

De Duitse marktleider onder supermarkten Edeka is op de vingers getikt door de Duitse mededingingsautoriteit over de snelheid waarmee Edeka de keten Kaiser's Tengelmann wil inlijven.

Door de overname van de winkels van Kaiser's Tengelmann verdwijnt een inkooppartij op de Duitse markt ter grootte van een consumentenomzet van 2,5 miljard euro. Dat is een supermarktketen die in Nederland ergens tussen Plus en Jumbo zou uitkomen. Ter vergelijking: Edeka maakt als marktleider een marktomzet van 50 miljard euro. Het Duitse marktaandeel van Edeka nadert de dertig procent.

Toch leidt de voorgenomen fusie tot wrevel. Concurrent Rewe, nummer twee op de Duitse markt, had al aangegeven alle juridische mogelijkheden aan te grijpen om de overname te verhinderen, maar nu heeft dus de kartelautoriteit een gele kaart getrokken.

Edeka en Kaiser's Tengelmann mogen tijdens het fusie-onderzoek niets aanpassen aan de organisatie of inkoop. De Duitse autoriteit kreeg wel die indruk dat al een herstructurering van inkoop en winkelbestand werd voorbereid en uitgevoerd. Het is opmerkelijk dat de Duitse autoriteit tot zo'n waarschuwing komt. Of dat tot een kritisch oordeel over de fusie leidt in maart is niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.