Home

Nieuws laatste update:11 dec 2014

Dik-Faber meest succesvolle landbouwwoordvoerder in Kamer

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is de meest succesvolle landbouwwoordvoerder in de Tweede Kamer.

Samen met landbouw- en natuurwoordvoerders  Stientje van Veldhoven (D66) en Elbert Dijkgraaf (SGP) staat zij in de top-10 Kamerleden die de meeste aangenomen moties en amendementen hebben ingediend.

Landbouwwoordvoerders van de regeringspartijen VVD en PvdA hebben een naar verhouding hoge score van aangenomen moties en wijzigingsvoorstellen. Dat komt ook doordat  daarover vaak onderling afspraken worden gemaakt. De drie woordvoerders staan in de top-10 die is gemaakt door de kranten van de Persgroep. In de analyse zijn 2.500 Kamerstukken betrokken.

Tweede

Dik-Faber staat tweede in die top-10, achter D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Dik-Faber heeft  22 voorstellen ingediend om wetten te wijzigen, waarvan er 13 werden aangenomen. Ze diende 72 moties in, waarvan er 40 werden aangenomen. Jesse Klaver (GroenLinks) staat in de top-20 met zes aangenomen amendementen en 15 aangenomen moties.

VVD'er Helma Lodders zag drie van haar vier amendementen een meerderheid halen in de Tweede Kamer en zeven van de tien moties. Dion Graus (PVV) en Henk van Gerven (SP) slaagden er niet in om ingediende wetswijzigingen aan een meerderheid te helpen.  Graus had een score van nul uit twee amendementen en vier van 55 ingediende moties. Van Gerven diende acht amendementen in waarvan geen een meerderheid haalde, terwijl niet meer dan tien van zijn 72 moties de steun kreeg van meer dan de helft van de Kamerleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.