Home

Nieuws

Bedrijven krijgen vaker krediet

Den Haag - Het lukt bedrijven wat vaker om krediet aan te trekken. Van de ondernemers zegt 72 procent dat zij in de afgelopen maanden hun kredietaanvraag geheel of deels gehonoreerd zagen, ten opzichte van 62 procent een half jaar eerder.

Dat blijkt uit een enquête onder 1.400 bedrijven die minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) naar de Tweede Kamer stuurt. De minister maakt geen sectorspecifieke uitslagen bekend.
De VVD-politicus noemt het cijfer 'een positief signaal'. "Samen met VNO-NCW, MKB Nederland, banken en andere financiers blijven wij werken aan betere toegang tot financiering. Ondernemers moeten meer kansen krijgen om te investeren, te ondernemen en door te groeien. Dat is van groot belang voor het verdere herstel van de economie in 2015."
Het slagingspercentage ligt weer bijna op het niveau van begin 2013. De minister erkent dat er nog altijd problemen zijn en dan vooral bij kleinere bedrijven. Binnen het kleinbedrijf groeit het aantal gehonoreerde aanvragen wel, in de genoemde periode met 5 procentpunt, maar ligt het percentage met 49 procent nog altijd vrij laag. In het midden- en grootbedrijf is respectievelijk 64 procent en 65 procent van de aangevraagde financiering volledig toegekend.
In 60 procent van de gevallen wordt geen lening gegeven omdat het risico voor de kredietverstrekker te hoog wordt geacht. Uit de enquête blijkt ook dat het gebrek aan voldoende onderpand en een te lage solvabiliteit vaker reden is om geen lening te geven. In juli kondigde het kabinet een aanvullend actieplan MKB-financiering aan. Naast €155 miljoen aan investeringen stelt minister Kamp met het actieplan €1 miljard  beschikbaar aan extra garantiekapitaal.
Kleine en middelgrote bedrijven kunnen vanaf 1 december 2014 maximaal €250.000 in plaats van €150.000 microfinanciering en begeleiding aanvragen bij de stichting Qredits met steun vanuit EZ. Met het Dutch Venture Initiative investeert EZ daarnaast in innovatieve Nederlandse bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.