Home

Nieuws laatste update:11 dec 2014

Akkoord over financiering steun Russische boycot

Brussel - De Europese steun voor de gevolgen van de Russische boycot van land- en tuinbouwproducten, wordt niet alleen gefinancierd uit de landbouwcrisisreserve. Dat is onderdeel van het begrotingsakkoord dat de Europese Commissie, het Europees Parlement een de Raad van de Europese Unie hebben gesloten.

Daarmee is niet ingestemd met de Nederlandse positie.  Nederland heeft bij de onderhandelingen de positie ingenomen dat de steun voor de land- en tuinbouw moet komen uit de crisisreserve, die wordt geput uit het budget dat beschikbaar is voor de inkomenstoeslagen.  Volgens het kabinet is die crisisreserve bedoeld voor dergelijke calamiteiten.  Voor de steun worden overschotten gebruikt uit het Europees landbouwgarantiefonds.

De Europese Commissie is op de vingers getikt voor het grote aantal onbetaalde rekeningen. die zijn opgelopen tot een bedrag van €3,5 miljard. Het parlement heeft daarvoor een extra bedrag van €4,8 miljard gereserveerd.

Een grote meerderheid van de landbouwministers heeft  in een gezamenlijke  verklaring bij de collega's van financiën aangedrongen om de kosten van de Russische boycot niet eenzijdig af te wentelen op de landbouwbegroting

Of registreer je om te kunnen reageren.