Home

Nieuws

2014 warmer dan ooit

De Bilt - Het is in de afgelopen drie eeuwen niet zo warm geweest als in 2014. In De Bilt komt de jaargemiddelde temperatuur uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal. Dat berekende het KNMI.

2014 is aanzienlijk hoger dan de tot nu toe warmste jaren 2006 en 2007 die een jaargemiddelde hadden van 11,2 graden. Bijna alle maanden zijn in 2014 warmer dan normaal geweest. Augustus was de enige uitzondering.

Opvallend was het uitblijven van winters weer begin dit jaar. In een deel van Nederland vroor het helemaal niet.

Hoewel 2014 het warmste jaar was ooit, bleef een hittegolf in de zomer uit. Zomerse dagen van 25 graden of warmer waren er ook niet veel. In augustus viel het zomerweer zelfs tegen. Vooral de zachte winter en de uitzonderlijke warme lente en herfst hebben geleid tot de hoge jaargemiddelde temperatuur.

Hoewel 2014 nog niet voorbij is, kan de jaargemiddelde temperatuur toch al vastgesteld worden. De weersverwachting voor de komende weken is ook vrij zacht winterweer.

Een uitzonderlijk warm jaar is altijd een combinatie van factoren. De wind kwam geregeld uit het zuiden, waardoor het vaak warm was. Ook de wereldwijde trend naar hogere temperaturen speelt een grote rol. De gemiddelde temperatuur is vandaag de dag ongeveer 1,6 graden hoger dan begin vorige eeuw. De kans op een extreem warm jaar als 2014 is tegenwoordig minstens driehonderd keer groter dan een eeuw geleden.

De wereldgemiddelde temperatuur komt dit jaar waarschijnlijk ook op een recordhoge waarde uit. De wereldwijde trend naar warmer weer hangt samen met de toename aan broeikasgassen. Met name de uitstoot van fossiele brandstoffen is hier de oorzaak van. Door de opwarming van het klimaat neemt de kans op warme jaren toe en de kans op koude jaren af, aldus het KNMI.

Of registreer je om te kunnen reageren.