Home

Nieuws laatste update:5 nov 2014

'Schoolfruitleveranciers willen niet in EU-keurslijf'

Den Haag - Schoolfruitleveranciers kunnen zich niet schikken in het keurslijf dat de Europese Unie oplegt bij de schoolfruitregeling. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma meldt dat zes leveranciers van schoolfruit aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hebben laten weten dat ze afzien van deelname aan de schoolfruitregeling omdat de regeling niet goed uitvoerbaar is. In het verleden werd de regeling door het Productschap Tuinbouw uitgevoerd. Daarbij hanteerde het productschap te ruime regels, zegt de staatssecretaris. Dat leidde ertoe dat de Europese Unie Nederland een extra rekening oplegde.

Hoewel de regering eigenlijk niet voor een schoolfruitregeling is, heeft het wel de mogelijkheid gegeven aan het bedrijfsleven om van de regeling gebruik te maken.  De regeling wordt deels door de Europese Unie gesubsidieerd. Dit jaar gaat het om driekwart van de gemaakte kosten. De rest moet door het bedrijfsleven zelf of via sponsoring worden opgebracht.

Dijksma zegt dat begin dit jaar is gebleken dat de schoolfruitregeling niet goed werd uitgevoerd. Het gaat daarbij om het opvoeren van niet-subsidiabele kosten en het ontbreken van betaalbewijzen bij de subsidie-aanvraag. Volgens Dijksma zou voor enkele miljoen te veel aan subsidiegeld opgestreken zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.