Home

Nieuws

Nederland laat geld uit Noodfonds liggen

Nederlandse telers en afzetorganisaties benutten niet alle ruimte in het Europese noodfonds voor groente en fruit.

Nederlandse telers weten bijvoorbeeld niet dat ze ook product mogen leveren aan dierentuinen en zo de vergoeding voor gratis verstrekking ontvangen. Dierentuinen weten dat zelf ook niet, maar RVO laat desgevraagd weten dat die mogelijkheid bestaat. Ook heeft het ministerie van EZ eerder laten weten dat het ook bereidwillig is te kijken naar scholen en gevangenissen om fruit en groente kunnen uit de regeling te ontvangen. Ook daar zou dan dezelfde hoge vergoeding voor gelden. Dan moet de sector daar wel om vragen.

Nederland heeft voor groente al het maximale (aan volume) uit de markt gehaald. Voor fruit is dat nog niet het geval, maar de aantrekkende industrieprijs voor appels lijkt ertoe bij te dragen dat telers voor deze makkelijkere route kiezen om van product af te komen. Toch is de prijs voor gratis verstrekking hoger dan de industrieprijs van 8,5 cent. Nederland heeft de administratieve eisen voor gratis verstrekking versoepeld. Een mail van de organisatie dat de partij geaccepteerd is, kan voldoende zijn om de transactie te bewijzen. Nu is een contract nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.