Home

Nieuws laatste update:21 nov 2014

Kamp: afwijzen krediet door banken verklaarbaar

Nederlandse banken wijzen relatief veel kredietaanvragen af, maar dat houdt verband met de zwakke positie van de MKB-bedrijven. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De PvdA stelde kamervragen aan Kamp en vroeg ook of het klopt dat Nederland volgens onderzoek van de Europese Centrale Bank samen met Griekenland de slechtste kredietverstrekking heeft. De VVD-politicus ontkent dit. Het percentage kredietaanvragen dat in Nederland wordt afgewezen, 68 procent, is volgens Kamp inderdaad van Grieks niveau maar uit een rapport van De Nederlandsche Bank zou blijken dat in Nederland relatief veel kredietaanvragen komen van bedrijven met een zwakke financiële positie.
Dat in Duitsland een veel hoger percentage van 87 procent van de aanvragen wordt gehonoreerd, hangt volgens Kamp dan ook samen met het feit dat het MKB in Duitsland er beter voor staat. De economische ontwikkeling en dan vooral de binnenlandse vraag heeft zich volgens Kamp in Duitsland beter ontwikkeld. Kamp schrijft ten slotte dat er geen aanwijzingen zijn dat banken onnodig risicomijdend zijn; maar wel dat minder kredietaanvragen bij banken zijn ingediend.

Kamp schrijft tevens dat Rabobank met het instellen van een digitale kredietaanvraag niet per se afscheid neemt van persoonlijk contact. Rabobank zelf geeft volgens Kamp aan dat dat de digitale kredietaanvraag naast de mondelinge of papieren aanvraagprocedure bestaat. De digitale aanvraag is ingesteld als aanvullende service, aldus de bank, en daarmee is de dienst niet in tegenspraak met de uitspraak van topbestuurder Wiebe Draijer dat persoonlijk contact met kredietnemers belangrijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.