Home

Nieuws

Jong talent-prijs voor onderzoek interactie plant en belager

Rutger Las (Wageningen Universiteit) wint de eerste East-West Seed Afstudeerprijs voor Plantenwetenschappen voor zijn onderzoek naar de verschillende strategieën die een- en meerjarige planten toepassen wanneer zij belaagd worden door plantenetende insecten.

Eenjarige planten reageren op het plaatsen van eieren door het grote koolwitje door sneller en meer bloemen te produceren. Hierdoor rijpen de zaden sneller en ontsnapt de plant aan zijn belagers. Meerjarige planten investeren eerder in de vegetatieve organen (bladeren en wortels) als reactie op rupsenvraat, zodat ze overleven naar het volgende seizoen.

Bijzonder aan het onderzoek is dat Las meerdere factoren tegelijk in dezelfde plant onderzocht binnen één seizoen, schrijft de jury. Hij richtte zich op het meten van het reproductiesucces (hoeveelheid zaden), groei en verdediging van verschillende kruisbloemigen. Daarnaast onderzocht hij sterftecijfer van de rupsen, de aantrekking van sluipwespen en natuurlijke bestuivers.

Origineel

Zijn onderzoek heeft geleid tot een grootschalige vergelijkende studie naar de effecten van herbivoren op eenjarige en meerjarige planten. De jury is onder de indruk van de originaliteit en uitvoering van dit onderzoek en de grote betekenis ervan voor het beter begrijpen van de natuurlijke interacties tussen planten en hun vijanden.
Deze eerste East-West Seed Afstudeerprijs voor Plantenwetenschappen wordt donderdag 28 november uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden. East-West Seed veredelt groentegewassen voor de Aziatische markt en is marktleider in de vier grootste Aziatische landen. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem zorgde voor de jurering.

Of registreer je om te kunnen reageren.