Home

Nieuws

'Boycot Rusland versnelt sanering in glasgroente'

Volgens ABN-Amro heeft de tuinbouwcrisis een belangrijk structureel karakter en ontkomt de sector niet aan een saneringsproces.

De Russische boycot versnelt dat proces. De bank doet in de jongste sectorupdate uit de doeken dat de negatieve prijsspiraal een structureel karakter heeft. Het overaanbod (deels door mooi weer in 2014) wordt door Duitse supermarkten nog wel geabsorbeerd, maar er komt steeds meer druk op prijzen. De retail wordt er prijskoper.

spiraal

Het grootste gedeelte van de  bedrijven probeert via voldoende schaalgrootte de kostprijs naar beneden te brengen. Echter er kan maar één bedrijf de laagste kostprijs hebben en  een kleine groep kan maar volgen, schrijft de bank. "Het overgrote gedeelte kan dus niet mee en zal op een andere manier moeten proberen om zich niet uit de markt te laten prijzen."

De ABN Amro bank onderzocht de prijsvorming over de eerste negen maanden. Tegen een vijfjarig gemiddelde bezien doet komkommer het volgens de bank dit jaar het slechtst met prijzen die 30 procent achterblijven op het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Voor paprika is dat iets minder dan tien procent minder dan dat vijfjarig gemiddelde. De tomatenprijzen blijven ook tussen de vijf en tien procent achter bij dat gemiddelde.

exportgroei

De export van Nederlandse groenten steeg in de eerste negen maanden van 2014 met bijna zes procent in vergelijking met de dezelfde periode in het voorgaande jaar. De gunstige weersomstandigheden zorgden er in het voorjaar voor dat de productie sneller op gang kwam, zodat meer producten beschikbaar kwamen voor de export. Ook nam de vraag vanuit Duitsland - het belangrijkste afzetgebied voor Nederlandse glasgroenten - en de vraag uit Rusland, de grootste groeimarkt, toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.