Home

Nieuws

'Beeld van mensenhandel' in tuinbouw

FNV Bondgenoten reageert woedend op een opmerkelijke seminar-aanbieding van een uitzend bureau. De Telegraaf vat het vanmorgen samen onder de kop Buitenlandse 'slaven' verloot onder tuinders

In Leusden begint zo dadelijk het seminar CEE the Opportunity, georganiseerd door de Nederlandse Kamer van Koophandel en de ambassades van Slowakije, Polen Tsjechië en Hongarije. Werkgevers in de land- en tuinbouw krijgen er van alles te horen over het zo goedkoop mogelijk inhuren van uitzendkrachten uit deze landen.

Onderdeel van het seminar is een actie van uitzendbureau Lugera, die 10 gratis uitzendkrachten verloot onder de aanwezige tuinders. Gerard Koolen van Lugera relativeert in De Telegraaf de 'verloting': "Voor onze eerste tien klanten betalen we een week lang het salaris van een uitzendkracht. Het is bedoeld als ludieke actie. Achteraf begrijp ik wel dat het onhandig is. We hadden we voor onze eerste klanten misschien beter een korting kunnen geven op de tarieven."

Ook de actie Gratis personeel uit Slowakije ("alle bezoekers van het seminar kunnen tijdens het seminar en daarna haar buitenlands personeel gratis laten werven en selecteren zonder enige kosten") maakt duidelijk dat er hier scherp aan de wind wordt gezeild.

FNV Bondgenoten heeft veel moeite met het beeld van mensenhandel dat door het seminar en de acties wordt opgeroepen. "Het hele seminar is er op gericht hoe werkgevers via allerlei constructies op een zo goedkoop mogelijke manier arbeidskrachten uit het buitenland kunnen halen", aldus een woordvoerder in De Telegraaf.

De betreffende constructie is het zogeheten A1 verlonen, het inzetten van buitenlandse uitzendkrachten die in dienst zijn in het buitenland en ingeleend worden in Nederland. Doordat alleen loonbelasting in Nederland wordt geheven, maar sociale premies in het land van herkomst beparen Nederlandse werkgevers op hun totale loonsom. Deze constructie wordt al enige tijd kritisch onderzocht door zowel de Nederlandse fiscus als die van de Oost-Europese landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.