Home

Nieuws

'Afloop arbeidscontracten voor bepaalde tijd direct aanzeggen'

Voor arbeidscontracten voor een bepaalde tijd met een duur van zes maanden of langer waarvan bij aanvang duidelijk is dat het contract niet verlengd wordt, is het handig dit laatste direct bij het begin van de overeenkomst aan de werknemer te melden.

Deze aanzegging door de werkgever is vanaf 1 januari aanstaande verplicht in het kader van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

De Wet Werk en Zekerheid schrijft voor dat de werkgever de werknemer uiterlijk één maand voor het einde van het contract schriftelijk moet melden of het contract wel of niet wordt verlengd. Concreet geldt dit voor contracten die op of na 1 februari 2015 aflopen. Nu is dat nog niet nodig.

"Als je de aanzegging 'niet verlengen' direct toevoegt bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst, voorkom je dat dit later wordt vergeten, of dat aanzegging te laat bij de werknemer terecht komt, dus minder dan een maand voor het einde van het contract", aldus Diana Eleveld. Ze is adviseur CAO en arbeidsrecht bij de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw in Zwolle. Bij niet of te laat aanzeggen kan de werknemer een maandsalaris schadevergoeding eisen.

Eleveld deed de tip gisterenavond aan de hand tijdens een door groenten- fruit- en boomtelers bezochte ZLTO-bijeenkomst in Etten-Leur over de CAO Open Teelten en over de voor werkgevers vaak ingrijpende en complexe veranderingen in het arbeidsrecht.

De wijzigingen vanwege de Wet Werk en Zekerheid worden besproken in de printuitgave van Groenten & Fruit nr. 23 in het artikel 'Flexibele arbeid duurder door WWZ'.

Klik hier voor meer informatie over de WWZ.

Of registreer je om te kunnen reageren.