Home

Nieuws laatste update:24 okt 2014

Telen in de sporen van de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog is al bijna 100 jaar geschiedenis. Maar voor boeren en tuinders in de Vlaamse Westhoek is het alledaagse actualiteit. Nog regelmatig komen bij de oogst explosieven naar boven, soms met desastreuze gevolgen. De Vlaamse overheid wil het historische landschap met al zijn monumenten graag behouden. Boeren en tuinders vrezen in hun bedrijfsvoering te worden belemmerd.

Foto

 • Monumenten herinneren overal aan de bloedige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Boeren moeten om de monumenten (hier van de Nova Scotia Highlanders) heen werken bij de oogst.

  Monumenten herinneren overal aan de bloedige geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Boeren moeten om de monumenten (hier van de Nova Scotia Highlanders) heen werken bij de oogst.

  Foto: Peter Roek
 • Akkerbouwer en tuinder Johan Devriendt uit Passendale trof een grote hoeveelheid munitie aan , toen hij grasland scheurde om er aardappelen te gaan telen. De Belgische explosievenopruimingsdienst haalde 771 explosieven uit een ruim 4 hectare. Zelfs na 100 jaar heeft de munitie nog dodelijke explosieve kracht.

  Akkerbouwer en tuinder Johan Devriendt uit Passendale trof een grote hoeveelheid munitie aan , toen hij grasland scheurde om er aardappelen te gaan telen. De Belgische explosievenopruimingsdienst haalde 771 explosieven uit een ruim 4 hectare. Zelfs na 100 jaar heeft de munitie nog dodelijke explosieve kracht.

  Foto: Peter Roek
 • Boeren verzamelen incidentele vondsten in plastic kratjes. Ze weten uit ervaring welke spullen nog gevaarlijk zijn en welke niet. Elke boer kent uit eigen ervaring of uit de kennissenkring verhalen over ontplofte bommen, soms met zeer ernstige (dodelijke) gevolgen.

  Boeren verzamelen incidentele vondsten in plastic kratjes. Ze weten uit ervaring welke spullen nog gevaarlijk zijn en welke niet. Elke boer kent uit eigen ervaring of uit de kennissenkring verhalen over ontplofte bommen, soms met zeer ernstige (dodelijke) gevolgen.

  Foto: Peter Roek
 • De kop van een granaat. Als de kop en de granaat nog intact zijn, vormen ze een gevaarlijk projectiel. Soms boeren vinden ook nog niet ontstoken Yperietbommen (mosterdgasgranaten).

  De kop van een granaat. Als de kop en de granaat nog intact zijn, vormen ze een gevaarlijk projectiel. Soms boeren vinden ook nog niet ontstoken Yperietbommen (mosterdgasgranaten).

  Foto: Peter Roek
 • Piet Vandesteene en Katleen Samain beheren de Bethlehemhoeve in het Vlaamse Mesen. In de Eerste Wereldoorlog verbleef Adolf Hitler op hun bedrijf. In de Tweede Wereldoorlog kwam hij er terug, nadat de Duitsers België hadden bezet.

  Piet Vandesteene en Katleen Samain beheren de Bethlehemhoeve in het Vlaamse Mesen. In de Eerste Wereldoorlog verbleef Adolf Hitler op hun bedrijf. In de Tweede Wereldoorlog kwam hij er terug, nadat de Duitsers België hadden bezet.

  Foto: Peter Roek
 • Varkensboerin Ingrid Vandepitte toont vondsten die ze in de loop van de jaren heeft bewaard. Er ligt een oude helm bij die haar grootvader gebruikte als maat bij de havergift voor het paard. Vandepitte maakt zich zorgen over de gevolgen voor de bedrijfsvoering van alle plannen die er zijn om het historische landschap te behouden.

  Varkensboerin Ingrid Vandepitte toont vondsten die ze in de loop van de jaren heeft bewaard. Er ligt een oude helm bij die haar grootvader gebruikte als maat bij de havergift voor het paard. Vandepitte maakt zich zorgen over de gevolgen voor de bedrijfsvoering van alle plannen die er zijn om het historische landschap te behouden.

  Foto: Peter Roek
 • Het behoud van zichtlijnen op begraafplaatsen is een van de doelstellingen in het beleid van de Vlaamse regering.

  Het behoud van zichtlijnen op begraafplaatsen is een van de doelstellingen in het beleid van de Vlaamse regering.

  Foto: Peter Roek
 • De begraafplaats Tyne Cot met meer dan 12.000 graven van geallieerde militairen is de grootste militaire begraafplaats op het Europese vasteland. De begraafplaats is omgeven door agrarische landerijen. Sommige ondernemers in de omgeving ondervinden last van het vele toeristische verkeer. Vroeger viel het op als er een of twee bussen stonden, nu valt het op als er geen bussen staan.

  De begraafplaats Tyne Cot met meer dan 12.000 graven van geallieerde militairen is de grootste militaire begraafplaats op het Europese vasteland. De begraafplaats is omgeven door agrarische landerijen. Sommige ondernemers in de omgeving ondervinden last van het vele toeristische verkeer. Vroeger viel het op als er een of twee bussen stonden, nu valt het op als er geen bussen staan.

  Foto: Peter Roek
 • De begraafplaats Tyne Cot krijgt dagelijks honderden bezoekers. Zeker rond speciale data, zoals 11 november, de datum waarop het Britse Gemenebest de doden herdenkt, is er veel belangstelling.

  De begraafplaats Tyne Cot krijgt dagelijks honderden bezoekers. Zeker rond speciale data, zoals 11 november, de datum waarop het Britse Gemenebest de doden herdenkt, is er veel belangstelling.

  Foto: Peter Roek

Jan Baakman

Of registreer je om te kunnen reageren.