Home

Nieuws

Spanje exporteert meer buiten de EU

Spanje heeft in het eerste half jaar van 2014 ruim 50 procent meer groenten en fruit buiten de EU afgezet dan in dezelfde periode van vorig jaar. Niet alleen de export naar andere Europese landen nam toe. Ook bestemmingen buiten Europa namen meer Spaanse product af, blijkt uit cijfers van Fepex.

De Spaanse export van groenten en fruit steeg in het eerste semester naar 6,5 miljard kilo, waarvan 6 miljard kilo naar EU-landen. Ruim 515 miljoen kilo (8%) ging naar niet-EU-landen. Daarvan ging 316 miljoen kilo naar Europese bestemmingen met Rusland, Noorwegen en Zweden als  grootste afnemers. In totaal exporteerde Spanje bijna 200 miljoen kilo groenten en fruit tegen een waarde van 158 miljoen euro naar landen buiten Europa. De export op Algerije groeide met 7 procent naar 42.283 ton. De export naar Canada groeide naar ruim 31 duizend ton en naar Marokko naar 27.579 ton. De Arabische Emiraten namen 22.475 ton af, Brazilië 19.491 ton en Saoedi Arabië 18.131 ton groenten en fruit. Hoewel de export naar bestemmingen buiten Europa maar 3 procent van de totale export uitmaakte, weerspiegelt de groei volgens Fepex het belang van diversificatie van exportbestemmingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.