Home

Nieuws

'Samenwerking met Spaanse tuinbouw'

Nederlandse tuinbouwgerelateerde bedrijven gaan mogelijk samenwerken met Spaanse bedrijven om innovatie in de glastuinbouw aan te jagen.

Zo is een Spaans consortium bezig met de ontwikkeling van een speciale kunststof voor kasbedekking. Door samen te werken tussen regio's in Europa is meer EU-subsidie voor dergelijke programma's beschikbaar.  De provincie Zuid-Holland zal daarvoor mogelijk met Catalonië een samenwerking starten. Zo'n constructie maakt geen einde aan de concurrerentie tussen bedrijven, stelt de provincie. De samenwerking ligt op het vlak van ontwikkeling.

De kansen liggen er voor beide regio's, stelt de provincie Zuid-Holland. "In Spanje moeten bedrijven heel zuinig met water omspringen. Dat biedt kansen voor Nederlandse technologiebedrijven als Priva met hun klimaatsystemen." Naast ontwikkeling van nieuwe materialen of systemen, lijkt het mogelijk meer onderzoek te doen naar gezondheidseffecten van bijvoorbeeld het eten van tomaten.

Gesproken is onder meer met vertegenwoordigers van het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw (IRTA) en met de tuinbouwspecialisten van Leitat Technological Centre. "Zij hebben activiteiten in andere tuinbouwregio's in Spanje. Dat is gunstig voor Nederlandse bedrijven om slagen in de diepte te maken." De samenwerking kan ook leiden tot vestiging van Spaanse bedrijven in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.