Doorgaan naar artikel

PvdD wil Nederlands fairtrade-keurmerk

Den Haag – De Partij voor de Dieren pleit voor de invoer van een Nederlands fairtrade-keurmerk voor land- en tuinbouwproducten.

Met dit zogenoemde ‘eerlijkeprijsbewijs’ zou de tussenhandel moeten kunnen aantonen dat zij de boer een bedrag hebben betaald dat kostprijs dekkend is, inclusief de kosten die zijn verbonden aan het voldoen aan maatschappelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn, gezondheid, natuur en milieu.

De partij zal dit onderwerp te berde brengen tijdens de begrotingsbehandelingen dinsdag. Met dit bewijs zouden handelaren, supermarkten en andere winkeliers moeten kunnen aantonen dat de prijs die zij voor een product hebben betaald de kosten van de boer dekt. “In de prijs die de boer voor zijn product krijgt dienen de daadwerkelijk gemaakte kosten gedekt te zijn”, zo stelt Marianne Thieme van de PvdD. “Supermarkten en andere afnemers dienen dit te kunnen aantonen, om zo de kwaliteit van het voedsel, dierenwelzijn en de bescherming van natuur en milieu te kunnen waarborgen.”

Share this

Afbeelding
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin