Home

Nieuws

Polen trekt claims EU-steun terug

Polen trekt meer dan de helft van de claims voor EU-steun terug.

Het land kwam eerder in opspraak doordat het voor meer dan €140 miljoen aan steunaanvragen had ingediend bij het noodfonds voor de groente en fruitsector, terwijl er in totaal €125 miljoen beschikbaar was voor alle EU-landen. In totaal zou nu slechts €50 tot €60 miljoen van het budget gespendeerd worden, zo melden bronnen in Brussel.

De eerste interventieronde werd na drie weken stopgezet nadat bleek dat het volledige budget al was opgesoupeerd door omvangrijke claims uit Polen. In totaal kwamen er voor circa €175 miljoen aan steunaanvragen binnen, waarvan het overgrote deel uit Polen kwam. Landen die aanspraak wilden maken op het steunfonds moesten echter uiterlijk 22 oktober alle individuele claims controleren om aan te tonen dat deze terecht zijn. De uiteindelijke rekening vanuit Polen is hierna flink gekrompen. Mogelijke reden hiervoor zou het gebrek aan capaciteit zijn om alle claims te controleren in het land.

Inmiddels loopt er een tweede interventieronde, waarbij €165 miljoen beschikbaar is gesteld ter compensatie voor groente- en fruittelers, met ditmaal quota per Europese lidstaat. Het geld dat overblijft van de eerste ronde blijft in het GBL-crisisfonds. De inhoud van dit potje staat nog ter discussie, nu  de Europese Commissie heeft voorgesteld om een deel van dit geld te gebruiken voor andere noodsituaties, zoals de problemen in Oekraïne en Syrië, en de Ebola-epidemie. Als het voorstel van de commissie wordt overgenomen door het Europees Parlement, zou er volgend jaar nog maar €90 miljoen euro aan GLB-geld overblijven voor crisissteun, die mogelijk gereserveerd wordt voor de zuivelsector in een aantal Baltische staten die zwaar gebukt gaan onder de Russische boycot. Het resterende bedrag van de eerste interventieronde zou dan weer wat lucht geven in het crisisfonds voor 2015.

Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.