Home

Nieuws

Overheid niet garant bij komend oogstkrediet

De overheid kan niet garant staan bij komende besluiten over oogstkrediet voor glasgroente. De beoogde regeling voor werkkapitaal is niet op tijd klaar.

Het Nederlandse ministerie heeft hard gewerkt om een verbeterde regeling op tijd klaar te krijgen, stelt LTO, maar heeft daarvoor in Brussel geen toestemming gekregen. Nederland werkte op verzoek van LTO aan een verbeterde regeling. Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland kunnen telers niets met de regeling werkkapitaal die in 2009 en 2011 wel werd ingezet. "Er zitten aan die regeling teveel beperkende voorwaarden als hoge afsluitprovisie en de maximale krediethoogte."

Agrarische bedrijven die gezond zijn, maar door de economische crisis geen geld meer konden lenen voor werkkapitaal, konden van het ministerie in 2009 en 2011 een garantstelling krijgen. Daarbij stond het ministerie voor maximaal de helft garant voor een lening bij de bank. De andere helft was het risico van de bank.

Staatssecretaris Sharon Dijksma stelde gisteren in een politiek debat over de Russische boycot dat met banken wordt gewerkt aan een andere regeling die 'kostendekkend' is en geen 'staatssteun'. Volgens Van Ruiten betekent dit dat op een creatieve wijze wordt gekeken naar andere regelingen die mogelijk zijn en een financiële ondersteuning geven. "Voor sommige bedrijven is zo'n regeling nu nodig, maar die nieuwe regeling kan in januari ook nog gebruikt worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.