Home

Nieuws

Noodklok over inkoopmacht Duitse retail

De Duitse Bundeskartellamt, de Duitse kartelpolitie heeft grote zorgen geuit over de gevolgen van inkoopkracht van Duitse supermarkten.

De Bundeskartellamt constateerde ondermeer dat Aldi, Rewe, Edeka, Kaufland en Lidl samen 77,4 van de groentenafzet in Duitsland verzorgen. Voor fruit is dat percentage van 87 procent en hebben de grootwinkelbedrijven dus een nog dominantere positie. Duitse afzetorganisaties hebben vaak geen exportstructuur om daaraan te ontsnappen. Het zijn uitkomsten uit een breed onderzoek naar voedingsinkoop en distributie door supermarkten.

Andreas Mundt, hoofd van het Bundeskartellamt, stelt onomwonden dat actie nodig is om verdere verslechtering van de concurrentieverhouding in Duitsland te voorkomen. "De grote retailgroepen hebben al een dominante positie ten opzichte van de middelgrote bedrijven en kunnen dat uitbuiten in onderhandelingen met hun leveranciers."

Het driejarige onderzoek van het Bundeskartellamt is een basis voor een strikt handhavingsbeleid, stelt Mundt verder. Dat moet voorkomen dat de concurrentiepositie verder verslechtert.

Of registreer je om te kunnen reageren.