Home

Nieuws 2 reacties

Nederland verliest aandeel wereldmarkt groente

Het marktaandeel van de Nederlandse groente-export op de wereldwijde exportmarkt is dalend.

Ons land heeft binnen de EU nog wel een overweldigende positie op de exportmarkt voor groenten. Dat komt door de gecombineerde rol van producent en als doorvoerland van groenten. Een daling van de positie op de wereld exportmarkt voor fruit is ook zichtbaar. Nederland moest recent Polen voor zich dulden.

Dat schrijven beleidsonderzoekers van verschillende Europese onderzoeksinstituten in een rapport dat is gemaakt in opdracht van de Europese Commissie over het effect van het Europese landbouwbeleid op de handelspositie in de wereldwijde agrarische export.

Nederland had in 2003 een aandeel van 6 procent op die wereldwijde exportmarkt voor groente, maar die is ondertussen gedaald naar minder dan 4 procent. Binnen Europa zijn alleen Nederland, Polen en Litouwen netto exporteurs van groente. Opvallend is de stijging van het aandeel van Litouwen op die wereldmarkt voor groentenexport. Veel Nederlandse bedrijven voeren uit via Litouwen, al probeert de Nederlandse overheid te voorkomen dat Nederlands product met Litouwse fytosanitaire keuringen de EU-grens over gaat.

Bij groente is de Europese Unie een netto-importeur, al is de trend dat de balans iets meer in evenwicht komt.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Als de EU een netto importeur is dan is het toch werkelijk onbegrijpelijk dat er zoveel derving is. Waarom wordt dan niet minder geïmporteerd? Dit kan niet kloppen, dan waren de prijzen wel beter. Wat wordt er dan geïmporteerd?

  • P Verschuren

    Spanje wordt niet genoemd als netto exporteur dat lijkt me toch wat vreemd als je nagaat dat heel de EU in de winter Spaanse groenten eet. Als wat in dit stukje staat zou kloppen dan importeren we dus eten uit gebieden waar mensen van de honger omkomen om het hier vervolgens weg te gooien en passant onze telers een slecht inkomen bezorgend. Als het zo is, wat mij erg sterk lijkt, dan mag de politiek wel eens rap in actie komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.