Home

Nieuws

Minder Hollandse groente en fruit op Britse markt

De prijzen voor veel Britse groente en fruit lagen vorige maand een stuk lager dan in augustus. Volgens het plattelandsministerie Defra komt dat door de aan het eind van de zomer wat inzakkende vraag terwijl tegelijk het aanbod door het aanhoudend warme weer op een hoog peil bleef.

Defra meldt in haar maandelijkse overzicht wel dat de concurrentie van Nederlandse groente en fruit wat is afgenomen vergeleken bij eerder in de zomer. Dat leidde er met name toe dat de prijs voor ronde tomaten in de Britse winkels juist bijna 40 procent omhoog ging.

De grootste prijsdaling deed zich ook in Groot-Brittannië voor bij appels en peren. Zo waren Conference-peren en Cox-appels ongeveer een derde goedkoper dan een maand eerder. Bij zacht fruit brachten frambozen 20 procent minder op maar waren aardbeien door een vanwege het mooie weer aanhoudend grote vraag juist een procent of acht duurder.

Bij de groente was vooral broccoli 20 procent goedkoper, opnieuw door de combinatie van een flinke aanvoer met een wat inzakkende vraag. Omdat er bij courgettes sprake was van een tekort ging de prijs daarvan echter weer met 30 procent omhoog. Defra baseert haar overzicht op de gegevens van vijf groothandelsmarkten in Groot-Brittannië.

Of registreer je om te kunnen reageren.