Home

Nieuws

KCB controleert meer partijen op herkomstfraude

Inspecteurs van KCB inspecteren intensiever en vaker bij exportbedrijven en pakstations om herkomstfraude te voorkomen.

De KCB besloot zelf om de bedrijven grondiger te inspecteren op de juiste administratie. Dat ging niet in opdracht van het ministerie van EZ, maar is wel afgestemd. "We zeggen tegen de inspecteurs die een bedrijf bezoeken dat ze in de expeditieruimtes naar meer partijen moeten kijken. De steekproef wordt dus groter", zegt technisch directeur Jean Crombach van KCB.

In de praktijk worden zowel voorbedrukte als neutrale dozen gebruikt. In alle gevallen moeten de voorgeschreven aanduidingen er duidelijk op staan en die moeten ook kloppen. "De neutrale dozen zie je bij Aldi ook wel. Het gaat er om of gegevens over herkomst, klasse, sorteringsgrenzen en de naam van de verpakker duidelijk op de sticker vermeld staan." Bij meermalig fust is een steekkaart met alle voorgeschreven aanduidingen gebruikelijk, zegt Crombach. "Het gaat erom dat de handel weet wat er verkocht is." Het KCB controleert of de aanduidingen de lading dekken.

opsporingsdienst

KCB is geen opsporingsdienst, stelt Crombach. Het KCB controleert de kwaliteitsregels. Dat houdt in, dat als een regel wordt overtreden, in kaart wordt gebracht wat er aan de hand is. Ook wordt bepaald of meer controles nodig zijn en waar dat moet gebeuren. "Wel zijn we intensiever gaan controleren en we lopen buiten de reguliere exportcontroles vaker binnen bij de bedrijven om te kijken of de aanduidingen in orde zijn.

De komende seizoenswisseling leidt niet persé tot een andere werkwijze. "Bij oogstwisselingen zijn we altijd alert of aan sorteer- of verpakkingsmachines partijen staan met de juiste herkomstaanduidingen. Dat is nu niet anders." Daar kan de partij wel een Russische bestemming hebben. Marokkaans product mag bijvoorbeeld wel doorgevoerd worden naar Rusland, ook door Nederlandse bedrijven. Uit standaard controles kan dan voldoende gecontroleerd worden of geen Nederlands product als Marokkaans verpakt wordt.

tuchtrecht

De overtredingen van dit jaar (een beperkt aantal volgens KCB) komen niet helemaal uit de lucht vallen. Zo zijn in 2013 al drie gevallen aan het tuchtgerecht voorgelegd, waarbij de voorgeschreven aanduidingen niet waren aangebracht. Partijen groente, die in blauw poolfust waren verpakt en niet voorzien van kaartjes met de voorgeschreven aanduidingen, zoals het land van oorsprong. Overigens nam in 2013 het aantal verkeerde herkomstaanduidingen af naar drie vondsten (tegen 12 in 2012). Dat leidt ook vaak tot tuchtrechtzaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.