Home

Nieuws

Groot verschil prijsval groente en fruit EU-landen

Prijzen voor tomaten, wortelen, appels en peren wijken sterk af in verschillende EU-landen.

Daardoor lijkt het effect van de Russische boycot op verschillende markten anders verteerd te worden, afhankelijk van hoe exportgericht het land is. Zo liggen de prijzen voor Franse tomaten momenteel hoger dan het vijfjarig gemiddelde, maar in Nederland blijven deze achter. Voor appels worden in Polen zeer lage prijzen genoteerd, in Duitsland daalt daardoor ook de prijs tot 20 cent per kilo, terwijl in Frankrijk en Italië nog betrekkelijk goede prijzen genoteerd worden.

Ook  bij peren is het effect in telersprijzen groot. Zo ligt de prijs in België rond de dertig cent per kilo, terwijl in Italië prijzen van 80 cent per kilo gemeld worden, overigens wel voor andere rassen dan de Belgische of Nederlandse Conference.

Ook voor wortelen liggen de prijzen op een lager niveau in Polen dan in Frankrijk. Waar Polen 15 cent per kilo meldt als telersprijs aan de Europese Commissie, meldt Frankrijk 35 cent per kilo, bleek dinsdag in het Europese beheerscomité groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.