Home

Nieuws

Fruitteelt voorziet geen korting op interventieprijs

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) gaat er niet vanuit dat telers een fors lagere prijs krijgen voor het interventiefruit uit het eerste noodfonds tot 3 september.

De Europese Commissie gaf eerder aan dat tot 3 september 10 procent overtekening was geregistreerd op de pot van 82 miljoen euro. Hooguit kan dus 10 procent korting optreden op de beloofde interventieprijs, rekent NFO voor. Een korting is niet waarschijnlijk omdat nog meldingen zullen afvallen in verschillende landen.

De fruittelersorganisatie kan de verwachte halvering die LTO-voorzitter Albert Jan Maat voorspiegelde niet plaatsen. Volgens Maat komt die informatie van de Europese Commissie. Toelichten wil hij dat niet nu. Om geen verdere onrust te veroorzaken in de relatie met het ministerie, zegt hij nu 22 oktober af te wachten. Dan komt de Europese Commissie met de definitieve toekenningen aan de EU-landen van het eerste noodfonds van 125 miljoen euro.

De tweede opening van het noodfonds met 165 miljoen euro is voor fruit nog niet volledig ingetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.