Doorgaan naar artikel

‘Dit kabinet eerste dat zwaktes tuinbouw aanpakt’

Dit kabinet is het eerste met werkelijke aandacht voor benodigde veranderingen in de tuinbouw, met name de glasgroentesector.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma in de behandeling van de begroting van Economische Zaken in de Tweede Kamer. Ze sprak over noodzakelijke transities in de tuinbouw. Ze wil het gesprek aangaan over de vraag hoe de sector in de toekomst weerbaar gemaakt kan worden. Zo moet voorkomen worden dat tomatentelers tomaten telen terwijl zij van tevoren niet weten wie later hun afnemers zijn.

Dijksma zei dat in debat met CDA-kamerlid Jacco Geurts die opnieuw kritiek uitte op de steun die telers na de Russische boycot daadwerkelijk ontvingen. Hij zei dat Nederland de Belgische route nodig had om in totaal iets meer dan 1 miljoen euro te ontvangen uit het noodfonds. Hij doelde op de bijdrage die Fruitmasters via de Belgische overheid ontving omdat de afzetorganisatie bij een Belgische associatie is aangesloten. Dijksma pareerde de kritiek door te wijzen op het prijsherstel. Dat veel telers zich terugtrokken had ook daarmee te maken, stelde zij.

Ook wees zij op de inzet van het Nederlandse kabinet om telersverenigingen productie-afspraken te laten maken. Ook een garantstellingsregeling voor werkkapitaal is uitgebreid in Brussel aangekaart.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin