Home

Nieuws

Dijksma wil Belgisch model interventie niet

Staatssecretaris Dijksma voelt niets voor een permanente openstelling van de interventieregeling voor groenten en fruit, zoals in België.

"Dat is geen goede benadering voor een weerbare sector", zei Dijksma in een algemeen overleg Economische Zaken in de Tweede Kamer. Ze zei dat op vragen van het CDA om een draaiboek voor crisisaanpak te maken en te kijken naar hoe de Belgen dat doen. "Onder een ander kabinet is afgesproken met de sector dat interventie niet het model is dat we willen. Als de sector daarop terugkomt, en de Tweede Kamer wil dat dan kunnen we een nieuw gesprek voeren, maar ik ontraad dat." Dijksma vreest dat daardoor verspilling optreedt. Ook kan een interventieregeling niet alleen bedoeld zijn om voedselbanken van groente en fruit te voorzien, stelde ze. Wel wil ze in geval van interventie de levering aan voedselbanken stimuleren.

Crisiskartel

Dijksma vertelde verder dat Nederland voor aubergine, tomaat en paprika een model heeft ingediend bij de Europese Commissie om het aanbod te beperken. Het zijn voorbeelden voor een crisiskartel, stelde Dijksma, bedoeld om voor andere producten ook tot zulke stappen te komen. De Europese Commissie heeft daarover nog geen besluit genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.