Home

Nieuws

Achmea moet paprikateler meer uitkeren

Achmea (Interpolis) moet een paprikateler na een arbeidsongeval een hogere uitkering toekennen.

In hoger beroep oordeelt het Gerechtshof 's-Hertogenbosch dat de teler na de val van een elektrokar in 2005 voor 45 tot 55 procent arbeidsongeschiktheid is geraakt. Achmea heeft de teler voor 37 procent arbeidsongeschikt verklaard en ging in hoger beroep toen de eerdere uitspraak van de rechtbank.

De rechter wilde in hoger beroep uit arbeidsonderzoek vaststellen hoeveel tempo- en productieverlies de teler nu in de praktijk ervaart door functieverlies in zijn arm. Daarvoor zijn getuigen gehoord en arbeidsdeskundigen ingeschakeld onder meer door verzekeraar Achmea (Interpolis). De rechter heeft de conclusies van de arbeidsdeskundigen niet overgenomen. Belangrijk was de vraag hoeveel tijd de teler besteedde aan beheer en administratie. Het bedrijf had relatief veel ervaren krachten in dienst, zodat voor beheer en administratie 497 uur per jaar voldoende lijkt, oordeelt de rechter. De arbeidsdeskundigen stelden dat die schatting te laag is. Die inschatting is belangrijk om te bepalen hoeveel de meewerkend voorman inzetbaar was op de werkvloer en voor de hoogte van de uitkering.

Of registreer je om te kunnen reageren.