Home

Nieuws

Zorgen om prijsbeleid AGF bij Jumbo

Supermarktketen Jumbo heeft na bananen nu ook de garantie afgegeven dat het voor champignons de laagste prijs rekent aan klanten. Die sector had juist de negatieve prijsspiraal gestopt en goedkope arbeidsconstructies afgeschut.

De winkelprijs voor witte champignons ligt op 75 cent per 250 gram, terwijl dat elders in de markt rond de 90 cent ligt. Eerder leidde de laagste prijsgarantie voor bananen van 99 cent per kilo tot reacties bij concurrenten en druk op leveranciers.

Dat vreest Fair Produce nu ook, de organisatie achter het eerlijk oogsten keurmerk met dezelfde naam. Voorzitter Uli Schnier: "We willen ons niet in commerciële zaken mengen van supermarkten, maar het is onverstandig om met versproducten zo'n laagste prijsgarantie af te geven. Het kan leiden tot een negatieve spiraal, waardoor telers weer moeten grijpen naar goedkopere arbeidsconstructies, terwijl we ons daar net van hebben ontworsteld met dit keurmerk."  Het is niet zeker of Jumbo wel gecertificeerde champignons in de schappen heeft liggen. Het vermoeden bestaat van wel gezien de grote dekking op de productiemarkt van het keurmerk. The Greenery is een belangrijke AGF-leverancier van Jumbo, maar het is niet duidelijk of de champignons bij deze afzetorganisatie vandaan komen.

Fair Produce zet zich met het keurmerk in voor eerlijke betaling aan werknemers en hoopt daarmee dat supermarkten iets meer betalen voor hun gecertificeerde champignons. Als een prijsoorlog ontstaat door de stap van Jumbo lijkt dat streven gedwarsboomd te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.