Home

Nieuws

Streek-erwt in kant-en-klaarmaaltijd

Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen gaat kant-en-klaarmaaltijden verkopen met het erkende Friese streekproduct de Kollumer Zoete Erwt. De maaltijden worden verkocht in supermarkten. Vrijdag wordt het concept gepresenteerd.

Verkoper van Greydanus Tjalke Stoelwinder erkent dat het ongewoon is om een streekproduct te verwerken in een kant-en-klaarmaaltijd. "Door iets bijzonders te doen met dit streekproduct brengen we het onder de aandacht van de consument. Maar de erwten zijn ook los te koop in zakjes."

De Kollumer Zoete Erwt was in 2006 bijna uitgestorven. Teler Jan van der velde in Kollum had nog zes erwtjes. Die gaf hij aan akkerbouwer Piet Hoekstra in Sint Jacobiparochie. Hoekstra heeft er weer een bloeiende teelt van gemaakt, zegt Stoelwinder. "Ik schat dat we 1 tot 1,5 ton Kollumer Zoete Erwt verwerken. Vooral jongeren eten weinig peulvruchten. Door de erwt in een kant-en-klaarmaaltijd te verwerken hopen we ook een jong publiek aan te spreken."

De Kollumer Zoete Erwt is landelijk erkend als streekproduct en voert het keurmerk van Waddengoud.

Of registreer je om te kunnen reageren.