Home

Nieuws laatste update:5 feb 2014

Rabo: exporteer 'vorige generatie kennis'

Nederland profiteert van de kennis van technologie in ondermeer de tuinbouw, maar moet op eigen markt een voorsprong behouden, anders is de internationale rol uitgespeeld.

Dat zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank in het blad Berichten Buitenland van het ministerie van EZ. "Dit kan ook betekenen dat je vorige generatie oplossingen exporteert, zoals melkrobots of biologische gewasbescherming in kassen. Onze sector is intussen alweer verder. Je eigen sector voortdurend blijven ontwikkelen, dat is noodzakelijk. Is die volgende stap er niet, dan ben je klaar en heeft het buitenland je ingehaald."

De Rabobank is bij verschillende innovaties zelf als financier betrokken geweest, zoals aardwarmte. "Is het succesvol, dan exporteer je het nu of later naar landen waar zich dezelfde problematiek voordoet." De Nederlandse kennisbedrijven en technologische leveranciers zijn dus aangewezen op de belangrijke rol van de Nederandse markt. Huirne: "Mondiaal gezien kan het niet anders dan dat vraagstukken die Nederland heeft opgelost of waarmee wij nu bezig zijn vroeg of laat ook daar zullen gaan spelen. En dan verkeren wij in een goede uitgangssituatie om dit alles te exporteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.