Home

Nieuws

Pleidooi voor lokaal inkopen supermarkt

Het Vakcentrum Levensmiddelenhandel heeft problemen van zelfstandige supermarktondernemers in kaart gebracht die onder een formule werken zoals bij AH.

Dit wordt de franchiseformule genoemd. Circa 5.000 franchisebedrijven zijn in Nederland actief in de voedingsdetailhandel. Volgens het Vakcentrum wordt het die franchisenemers door het hoofdkantoor van de formule vaak onmogelijk gemaakt lokaal of regionaal in te kopen. Er bestaan wettelijke bepalingen voor het bijkopen of 'vreemd inkopen' door  zelfstandige supermarktondernemers, maar in de praktijk wordt het de ondernemers bijzonder lastig gemaakt. Voor lokale inkoop gelden in veel gevallen verboden, of is toestemming nodig. Verder is het bijna onmogelijk om de winkeladministratie aan te passen, omdat het centrale systemen zijn van de formule.

Verder geven formules te weinig inzicht in de inkoopcondities die worden behaald. Daardoor valt niet te controleren wat de marges zijn voor de ondernemer, stelt het Vakcentrum, dat pleit voor wettelijke bepalingen. Het oprekken van de betaaltermijnen voor leveranciers levert hoofdkantoren voordelen op die niet worden doorgeschoven naar zelfstandige ondernemers, stelt het Vakcentrum, terwijl zij vaak wel kosten voor voorraad in rekening brengen bij de individuele ondernemers.

Uit het knelpuntenoverzicht blijkt dat veel ondernemers totaal afhankelijk zijn van het hoofdkantoor. Veel ondernemers worden in leven gehouden door de jaarlijkse bijdrage van het hoofdkantoor. Daardoor besturen de hoofdkantoren feitelijk de winkels.  Het Vakcentrum wil dat wettelijk de rechten van franchisebedrijven worden gegarandeerd, maar minister Kamp liet eerder al weten daarvoor weinig te voelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.