Home

Nieuws

Onbegrip over plan fusie KCB en Naktuinbouw

Keuringsdiensten en handel in groente en fruit zijn onaangenaam verrast over plannen van het kabinet om vier keuringsdiensten in tuinbouw (waaronder KCB en Naktuinbouw) en akkerbouw samen te voegen.

Zij vrezen een duurder en minder flexibele uitvoering van keuringen voor export en import. Zo'n nieuwe organisatie moet daarbij onder strakker beheer van de overheid komen te staan, blijkt uit plannen die vorige week met de partijen zijn gedeeld.

Het GroentenFruit Huis, de nieuwe uitvoeringsorganisatie voor handel en teelt op gebied van fytosanitaire en kwaliteitszaken is niet te spreken over de plannen. Directeur Gert Mulder vraagt zich af 'waar het kabinet mee bezig is'. "Wat probeer je hiermee te repareren? De keuringsbesluiten worden door rijksambtenaren uitgevoerd en certicaten worden uitgegeven door de NVWA. Dat in het bestuur van de keuringsdiensten mensen uit het bedrijfsleven zitten, betekent niet dat er invloed is op keuringsbesluiten. We hebben de keuringen juist goed geregeld door daarvoor rijksambtenaren in te zetten." De sector staat voor grote uitdagingen als het opzetten van het Plantgezondheidsfonds. Dan is een grote verandering van het keuringswezen een te riskante operatie, vindt Mulder.

Martien de Graaf, directeur van keuringsinstituut KCB, is het eens met de kritiek uit de handel en akkerbouwhoek dat één grote publieke organisatie voor keuringsdiensten, de ZBO plantaardig, tot een logge dure organisatie zal leiden. "Het gaat om de service. Je kunt niet op 16.45 uur het loket sluiten. Als er een vliegtuiglading aankomt en je moet precies op dat tijdstip keuren, dan moet dat ook op dat tijdstip."

Volgens Mulder zijn NVWA-tarieven veel harder gestegen dan de tarieven van bijvoorbeeld KCB. Een duurdere uitvoering van de keuringen zal de exportpositie op achterstand zetten. De effecten probeert het GroentenFruit Huis nu op een rijtje te zetten.

De keuringsdiensten hebben de Universiteit van Nijmegen gevraagd onderzoek te doen naar het huidige keuringsstelsel. Die opdracht is eind 2013 uitgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.