Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:6 jan 2014

Kopers veilklok Greenery boos om hoger tarief

Een wijziging van tarieven voor verladen bij The Greenery heeft tot weerstand geleid bij kopers op de klok.

Kopers moeten vanaf 1 januari incalculeren dat verlading in de hal geen €12,50 maar €19,50 per pallet zal kosten. Overigens worden kosten voor thuisverlading verlaagd van €12,50 naar acht euro. Maar klokkopers hebben uitsluitend te maken met halverlading en vrezen dat klanten zich van The Greenery zullen afwenden.

Bovendien kan het leiden tot lagere klokprijzen omdat kopers de kosten zullen verrekenen in lagere prijzen, zo stelt commissionair John Meesters in een brief aan The Greenery. Hij berekende dat kosten voor verladen en fust zo tot boven de 50 euro kunnen oplopen per pallet, waardoor het voor kleine kopers van halve pallets bijna ondoenlijk wordt te blijven kopen in Barendrecht. "Onder mijn klanten, en ook onder de meerderheid van de overige kopers, wordt deze absurde verhoging van 7 euro per pallet met afschuw en onbegrip ontvangen. Enkele gaven al aan serieus te overwegen hun aankopen bij The Greenery te staken, en elders hun heil te zoeken."

Volgens The Greenery is de tariefwijzing voor thuis- en halverlading gebaseerd op de werkelijke kosten die worden gemaakt en loopt The Greenery niet uit de pas bij andere veilingen. Of andere kopers ook met hogere tarieven te maken krijgen, kon de woordvoerder niet zeggen. "Dat is een andere kostprijsopbouw. Bij een veiling bieden kopers een kale productprijs en zijn de extra kosten transparant. Bij andere transacties werkt dat anders."

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Vreemd dat gezegd wordt dat de hogere kosten worden doorgerekend en zullen leiden tot lagere veilingprijzen. Dit komt dus neer op prijsmanipulatie, misschien moet de NMA daar eens naar kijken. Kosten worden al veel te lang en te veel bij de primaire sector gelegd. Het is hoog tijd dat de rest van de keten ook evenredig bijdraagt in de kosten.

  • c eigenraam

    ik ga akkoord met de regels

Of registreer je om te kunnen reageren.