Home

Nieuws

Groente en fruit motor export Afrika

Met name Noord- en West-Afrikaanse landen zullen de komende tien jaar hun exportpositie sterk verbeteren met een grote rol voor groente en fruit.

De productie stijgt sneller dan de toename van de benodigde gemiddelde consumptie op het continent. Voor het hele continent wordt een verbetering verwacht van de handelsbalans voor voedingsproducten van 30 miljard Amerikaanse dollar, de belangrijkste drijfveer is groente en fruit. Dat stelt de Europese Commissie in een rapport getiteld: Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2013-2023.

Van Afrika wordt vooral verwacht dat de handel met de 28 EU-landen zal groeien. Er wordt rekening gehouden met een handelstoename van 52 procent. Die groei van de handel met EU-landen bedraagt de komende tien jaar 10 miljard dollar en is dus voor een belangrijk deel gerelateerd aan de producten groente en fruit. In Noord-Afrika draait de productie en export met name om olijven en tomaten.

In het rapport stelt de Europese Commissie dat de vooruitzichten van de landbouwinkomens in de Europese Unie voor de komende 10 jaar vrij positief zijn. Voor de periode tot aan 2023 wordt een gemiddelde toename van het agrarisch inkomen per arbeidseenheid voorzien van 1,8 procent per jaar. De commissie trekt die conclusie voor akkerbouw- en landbouwproductie, niet voor tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.