Home

Nieuws 1 reactie

'Gewone tomaat duurder maken, stimuleert bio'

Het grote prijsverschil tussen biologische en gangbare groente verhindert een snelle groei van de verkoop van biologisch.

Het Vara-programma Kassa Groen polste bij een biologische teler, een handelaar en teelttechnisch onderzoeker hoe dat prijsverschil ongedaan gemaakt kan worden om biologisch te stimuleren.

Volgens Gert Kögeler, commercieel directeur van biologisch handelsbedrijf Eosta, komt dat prijsverschil deels door verpakkingseisen van supermarkten. Als gangbare en biologische tomaten naast elkaar liggen, moet één van beide verpakt worden. "Helaas wordt nog de meeste omzet gemaakt in gangbaar en kiest de supermarkt voor verpakking van biologisch. Dat is jammer. Het zou het beste zijn als een supermarkten alleen biologisch zou verkopen, maar de één na beste oplossing is het verpakken van gangbaar."

Volgens biologisch teler Krispijn van der Dries is gangbaar te goedkoop geprijst. "Gangbare producten zouden meer geprijst moeten zijn als gangbaar. Dat zou voor telers ook redelijk zijn." Een onderzoeker van het Louis Bolk Instituut pleitte voor het verrekenen van milieuschade in de winkelprijs van de gangbare tomaat of wortel. "Gangbaar wordt dan minder gebruikt, waardoor de productieschaal bij biologisch omhoog kan en de kosten naar beneden."

Eén reactie

  • P Verschuren

    Gangbaar is het meest duurzame dus waarom zou je biologisch nog meer willen ondersteunen? Als er een markt voor is omdat mensen graag geloven in sprookjes prima, maar er gaat al meer dan genoeg subsidie naartoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.