Home

Nieuws laatste update:15 jan 2014

Europarlement: hardere aanpak voedselfraude

Het Europees Parlement vindt dat de straffen voor fraude met voedsel moeten worden verdubbeld en dat voedselfraudeurs die in herhaling vervallen hun vergunningen zouden moeten verliezen.

Het parlement heeft aanbevelingen daarover van het Nederlandse parlementslid Esther de Lange (CDA) dinsdag in grote meerderheid overgenomen.

Het rapport van De Lange was eerder al in de verschillende commissies van het parlement instemmend ontvangen.

De Lange pleit voor een betere samenwerking tussen de controlediensten van de lidstaten en ze vindt ook dat een meer politie-achtige aanpak betere resultaten zou opleveren. "De controles zijn nu veel te administratief, de inspecteurs kondigen meestal aan wanneer ze komen. Het Europees Parlement wil een andere minder voorspelbare aanpak", zegt De Lange.

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, de organisatie van Nederlandse supermarkten is er blij mee dat het Europees parlement veel aandacht schenkt aan voedselvertrouwen. Volgens het CBL kunnen supermarkten de herkomst en echtheid van de producten nog beter garanderen met extra waarborgingssystemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.