Home

Nieuws

EZ wijst steun fors tuinbouwproject Oekraïne af

Het ministerie van EZ heeft terecht geen subsidie verstrekt aan een greenportproject in de Oekraïne, stelt de rechter.

Dat project zou de uitvoer van tuinbouwproducten naar dat land met 40 miljoen euro per jaar zou moeten verhogen.

Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt EZ in het gelijk in een uitspraak. Een Nederlandse (niet nader genoemd) bedrijf had tegen het besluit van het ministerie van EZ beroep aangetekend omdat het vindt dat het recht heeft op de ondersteuningsregeling Internationaal Excelleren. EZ oordeelt dat het project niet voldoende onderbouwd is en daardoor onvoldoende garandeert dat er daadwerkelijk extra handel zal ontstaan ter waarde van 120 miljoen euro in drie jaar. Dat het project een positief advies had van Greenport International doet er volgens de rechter niet direct toe.

De extra handelsomzet moest komen van uitvoer van groente, fruit, sierteelt, maar ook kassen, zaden en ander uitgangsmateriaal, kennis en tuinbouwinventaris. De rechter oordeelt dat het Nederlandse tuinbouwbedrijf onvoldoende duidelijk heeft gemaakt hoe het in drie jaar een complete greenportfunctie kan oprichten in de Oekraïne ter waarde van 120 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.