Home

Nieuws laatste update:14 jan 2014

Coöperatie van burgers koopt bij tuinders

Drie Groenteclubs zijn er nu, kleine coöperaties van burgers die direct biologische groente inkopen en verdelen onder leden uit dezelfde buurt.

De Groenteclub is geen winkel, maar de leden kopen samen in bij een groep telers. De prijs: 10 procent bovenop de inkoopprijs.

De groente en fruit wordt geleverd via Bio Romeo. Een collectief van boeren in de Noordoostpolder die graag weer directer aan consumenten wil leveren. Dinsdagavond besteedt Vara's televisieprogramma Radar Groen aandacht aan de Groenteclubs.

De leden van de groenteclub doen alles zelf en zijn daardoor goedkoper uit. Zo regelen zij het ompakken en uitdelen onder de buren. De eerste Groenteclub in Bussum gebruikt daarvoor garageboxen waar één keer in de twee weken een busje van telers voorrijdt en de lading uitpakt.

De boeren die meedoen  krijgen een eerlijke prijs voor hun geteelde groente en fruit. Doordat er geen sprake is van tussenhandel, en alle leden meewerken betalen zij een relatief lage prijs voor biologische (dynamische) groente en fruit. De handel is in Bussum geconcentreerd waar deze maand de derde groenteclub is gestart.

Of registreer je om te kunnen reageren.