Home

Nieuws

Toch geld voor moeilijk te financieren innovaties

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) en Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken hebben maandagmiddag op het tomatenbedrijf van de gebroeders Duijvestijn in Pijnacker hun handtekening gezet onder een zogeheten Green Deal over het opzetten van een gezamenlijk expertisecentrum rond moeilijk financierbare groene innovaties.

De banken brengen hun kennis van financiering in en EZ levert de kennis, techniek en vergunningen. Samen moeten ze ervoor zorgen dat vernieuwende ondernemers op zo min mogelijk drempels stuiten op weg naar een investering. “Toen wij naar aardwarmte gingen boren, hebben we heel ons bedrijf als onderpand moeten stellen bij de bank. Dat was nogal een waagstuk, maar we deden het omdat we in aardwarmte geloofden en geloven”, aldus Peter Duijvestijn. Het delen van kennis op het gebied van financieren van innovaties juicht hij zeer toe.

Kamp toonde zich zeer onder de indruk van het bijna 14 hectare metende tomatenbedrijf. “tegen vaak lage prijzen kritische klanten tevreden houden, en dan ook een miljoenenproject rond aardwarmte van de grond krijgen, dat vergt pioniersgeest. Ondernemers als de gebroeders Duijvestijn halen de kastanjes uit het vuur en daar mag de samenleving ze zeker dankbaar voor zijn. Naast de inspanning die de banken moeten leveren om in tijden dat het geld krap is toch voor financiering te zorgen, wilde Kamp toch ook de rol van de overheid niet uitvlakken. “Mijn ministerie staat garant voor 7 miljard aan leningen aan ondernemers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.