Home

Nieuws

Snelle rijping peren, krappe aanvoer Elstar

Voor telers is het alle zeilen bijzetten. Plukken in plaats van sorteren. Dat remt de aanvoer op de veiling en hielp deze week de prijs vooruit bij Elstar.

De hardheid van peren is de afgelopen dagen toch sneller terug gelopen dan verwacht. Er vallen al meer peren van de boom bij percelen die niet zijn ‘vastgespoten’. Een teler zegt toch 500 ton te moeten plukken in zes dagen. Hij heeft niets anders aan zijn hoofd dan dat.

Waar de eerste Elstar prijzen opleverden van rond de euro, kwam deze week toch druk op de prijzen en liepen deze terug naar 60 cent voor de beste kwaliteit. Vrijdag kwamen de prijzen tot aan 78 cent per kilo voor de beste Elstar.

Een handelaar merkt wel op dat al behoorlijk rijpe Elstar op de markt komt. Dat zijn partijen behandelde appels voor snellere afgerijping. Dat valt voor deze telers dan toch tegen, deze partijen brengen minder op. Zo profiteren deze telers maar half van de bonus van vroeg aanleveren.

Telers willen toch vroeg Elstar afzetten. Een teler zegt zich zo de nodige financiën te verschaffen. Liquiditeitsproblemen op veel bedrijven noopt daartoe. De plukkers moeten betaald, er moet afgerekend worden met middelenfabrikanten en verzekeraars voor hagelschade. Dat zal de komende weken voldoende aanvoer voor de klok brengen. Toch wordt een rustige aanvoer voorzien.

Bij peren is het beeld voor de klok wisselend. Bij Borgloon werd donderdag tot 91 cent betaald voor grote maten. Voor kleine maten is de prijs matig. 55’ers brachten 44 cent op voor de klok.

Of registreer je om te kunnen reageren.