Home

Nieuws laatste update:30 sep 2013

Kamervragen VVD over stikstofnormen groenteteelt

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) vreest dat de voorgenomen aanscherping van het mestbeleid ertoe zal leiden dat het niet meer mogelijk is om in Nederland een aantal gewassen te telen.

Ook verschillende groenten zoals als prei, bloemkool, sla, peen en knolselderij komen mogelijk in gevaar, zegt zij in een reeks van schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw).

De door het kabinet voorgestelde nieuwe stikstofnormen hebben veel los gemaakt in de sector. Akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers zijn bang dat de bodemvruchtbaarheid en daarmee de opbrengst hieronder zal leiden. Volgens Dijksma valt dat echter wel mee. Bovendien is aanscherping van het beleid nodig om van Brussel verlenging van de derogatie voor melkveehouders te verkrijgen.

Lodders wil nu dat Dijksma haarfijn uiteen zet wat de gevolgen van de nieuwe normen op zowel de korte als lange termijn voor de sector zijn. Ook vraagt zij de staatssecretaris meer rekening te houden met specifieke omstandigheden en met de Europese Commissie in overleg te treden over verschillende knelpunten in Nederland.

Onlangs debatteerde de Tweede Kamer nog met Dijksma over dit onderwerp. Toen bleek dat meer fracties zich zorgen maken over de nieuwe normen. Toch heeft een meerderheid van het parlement – de VVD incluis – de staatssecretaris groen licht gegeven om verlenging van de derogatie niet in gevaar te brengen. In december doet de Commissie hier een uitspraak over.

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.