Home

Nieuws

‘Hooguit hoofdpijn vanwege residu op groente’

Het Voedingscentrum stelt na publicaties van Milieudefensie opnieuw dat het eten van groente en fruit ongevaarlijk is.

Milieudefensie en Foodwatch wijzen erop dat 9 procent van de wettelijke normen voor residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit hoger liggen dan de gezondheidsnormen. Consumenten lopen daardoor risico’s, stellen de partijen.

Dat erkent het Voedingscentrum, maar de consument loopt hierbij niet echt gevaar. De risico's zijn verwaarloosbaar: “Als je elke dag groente en fruit eet, zou je in de huidige situatie een heel enkele keer te veel bestrijdingsmiddelen binnen kunnen krijgen. Theoretisch gezien zou je hier bijvoorbeeld hoofdpijn van kunnen krijgen, of misselijkheid. Maar of dat in de praktijk ook echt gebeurt weten we eigenlijk niet. Je lichaam breekt deze stoffen snel en in zijn geheel af”, zegt kennisspecialist voedselveiligheid Stephan Peters van het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum wijst er verder op in 2010 en 2011 in circa 0,5 procent van de onderzochte groente en fruit te hoge gehaltes voorkwamen. Op dit moment is de EU al bezig om de normen opnieuw te herzien. Die gevallen waar er een discrepantie is tussen de wettelijke en de gezondheidsnorm krijgen hierbij voorrang.

Of registreer je om te kunnen reageren.