Home

Nieuws

Fiscale innovatieregelingen onder het mes

Het kabinet bezuinigt de komende jaren nog forser op fiscale innovatieregelingen dan vorig jaar in het regeerakkoord al was aangekondigd. Structureel wordt er 275 miljoen euro weggehaald bij deze post. Er blijft dan een kleine miljard per jaar beschikbaar, blijkt uit het Belastingplan 2014.

Dat is vandaag bekend gemaakt in de Staatscourant. De bezuiniging ligt 110 miljoen hoger dan aanvankelijk gepland. Het feit dat de overheid zich terugtrekt uit de financiering van onderzoek, werd vorig jaar deels gecompenseerd door de nieuwe Research en Development Aftrek (RDA). Die wordt per 1 januari 2014 echter alweer aangepakt. Het idee was om het budget te laten groeien tot een half miljard structureel vanaf 2014, maar daar blijft voor de RDA 300 miljoen van over.

Het is de vraag of dat een streep door de rekening is bij de bedrijven. Omdat het gebruik van de RDA tot nog toe achterblijft bij de verwachtingen, ziet het kabinet toch ruimte om het percentage aftrekbare kosten te verhogen van 54 naar 60 procent. Eind dit jaar wordt het definitieve RDA-percentage voor 2014 vastgesteld.

In de al langer geldende en in de tuinbouw ook veel gebruikte Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) wordt in 2015 voor 135 miljoen gesneden. De fiscale korting voor deze loonkostensubsidie voor personeel dat zich bezighoudt met innovatie, wordt verlaagd van 38 naar 35 procent. Wel wordt het bedrag waarover deze korting kan worden verkregen verhoogd van 2 ton naar een kwart miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.