Home

Nieuws

Extra afspraken over misstanden tuinbouw

Supermarkten, LTO en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben afspraken gemaakt over het tegengaan van arbeidsmisstanden in de land- en tuinbouw.

Werknemers moeten volgens de cao- en de contractafspraken worden betaald en de arbeidstijden mogen niet worden overschreden. Ook mogen de arbeidskosten niet worden gedrukt via schijnconstructies of andere illegale arbeidsafspraken. Supermarkten hebben afgesproken dat er in de champignonteelt en in de tuinbouw alleen nog producten worden afgenomen van telers die werken met gecertificeerde uitzendbureaus.
De stichting Fair Produce Nederland richt zich al op eerlijk geproduceerde champignons. Supermarkten C1000 en Coop waren al overgestapt op deze gecertificeerde champignongs.

De afspraken over de arbeidsomstandigheden zijn gemaakt op een top over arbeidsmigratie die maandag in Den Haag werd gehouden. Hier spraken bestuurders, werkgevers- en werknemersorganisaties, woningcorporaties en migrantenorganisaties uit binnen- en buitenland over het in goede banen leiden van arbeidsmigratie. Bij de bijeenkomst maakte Asscher ook bekend dat hij onderzoek gaat laten doen naar verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt door arbeidsmigranten uit EU-landen. Bij het onderzoek wordt ook gekeken naar mogelijkheden om arbeidsverdringing tegen te gaan.
Op de dag van de top demonstreerde PVV-leider Geert Wilders bij de ambassade van Roemenië met een bord tegen de toegang van Roemeens arbeiders tot Nederland.  Vanaf 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning toetreden tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.