Home

Nieuws 1 reactie

Discussie over residu aangeslingerd via Tros Radar

Milieudefensie en Foodwatch hebben de overheid opnieuw opgeroepen sneller op te treden tegen ‘gevaarlijke’ resten van bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit.

Volgens beide organisaties blijkt uit onderzoek dat ruim 9 procent van de wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen op groente- en fruitproducten niet voldoet. Zij stuurden daartoe maandag een rapport naar staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Maandagavond besteedt Tros Radar aandacht aan deze discussie die Milieudefensie al enkele jaren geleden aanzwengelde.

De volgens Milieudefensie onveilige wettelijke normen zorgen voor gezondheidsrisico's: de toegestane gehaltes op producten leiden tot overschrijdingen van de gezondheidsnormen. De NVWA constateert deze gezondheidsrisico's in de dagelijkse praktijk, maar treedt niet op, stellen de organisaties.

De NVWA moet opdracht krijgen op te treden bij overschrijdingen van de gezondheidsnorm, los van de wettelijke norm, stellen de organisaties. Mogelijk ontbreekt er dan wettelijk kader, maar dat mag geen reden zijn voor de NVWA om niet op te treden in het belang van de consument, stellen zij in de brief.

Het meeste risico lopen jonge kinderen, maar voor volwassenen zijn er ook risicio’s. Als de stof prochloraz op sla een gehalte heeft gelijk aan de wettelijke norm, vindt er een overschrijding plaats van 761 procent van de gezondheidsnorm voor volwassenen. Bij andijvie vonden de onderzoekers vier onveilige normen voor volwassenen bij middelen.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Zucht, het kan toch niet anders dan dit weer een storm in een glas water is.... welk onderzoek? Is dit hetzelfde instituut als waar 'de test' bewijst dat pro retinol a goed is tegen rimpels?

Of registreer je om te kunnen reageren.