Home

Nieuws

Britten afhankelijker van invoer groente en fruit

Londen – Groot-Brittannië was vorig jaar bij groente en fruit voor 56 procent zelfvoorzienend. Dat was drie procentpunten minder dan het gemiddelde over de voorafgaande vijf jaar.

De terugval is vooral te wijten geweest aan het slechte weer. Doordat de Britten weer minder aan de binnenlandse vraag konden voldoen, nam het handelstekort voor groente en fruit toe tot 4,4 miljard pond ofwel 5,2 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van het plattelandsministerie Defra. Dat komt vooral doordat de Britten zelf voor niet meer dan 185 miljoen euro aan dergelijke producten exporteren.

De cijfers zijn voor de National Farmers Union – die ook tuinbouwers als leden telt – reden om de winkeliers op te roepen tot nauwere samenwerking met Britse tuinders om de productie verder op te voeren. Voorzitter Guy Poskitt van de sectie AGF: "de winkeliers zijn vorig jaar erg bereidwillig geweest door de productspecificaties te versoepelen. De tuinders zijn hen daar ook dankbaar voor. Maar het is toch tijd dat de winkeliers langetermijncontracten afsluiten en meer zekerheid rond de prijzen bieden zodat de tuinders voldoende vertrouwen krijgen om te investeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.